Veel huisdieren vinden de kerstboom vol lampjes en glinsterende ballen hartstikke interessant. Heeft die kerstboom ook een magische aantrekkingskracht op jouw huisdier? Pas wel op! Niet alleen zijn de dennennaalden giftig voor jouw huisdier, ook van het water waarin de kerstboom staat kan jouw huisdier ziek worden. In deze blog geven wij je tips hoe dit het beste kan aanpakken en vertellen we welke kerstplanten er nog meer giftig zijn voor jouw huisdier.
Dennennaalden
Eindelijk, de kerstboom staat er weer, tijd voor een ontdekkingstocht van jouw huisdier! Sommige huisdieren vinden het leuk om met de naalden van de kerstboom te spelen, en sommige zien deze scherpe dennennaalden als een heerlijk hapje. Helaas is dit niet goed voor jouw maatje en zijn ze zelfs hartstikke giftig. Het gevaar van naalden is dat ze bij inname de slokdarm en darmwand beschadigen en in het ergste geval zelfs hier in gaatjes maken.
Wij adviseren om de gevallen naalden elke dag even op te vegen/op te zuigen. Zorg er ook voor dat er genoeg ruimte om de boom heen is, zodat je huisdier niet via een bank/stoel/tafel de boom in kan springen. Ook zou je eventueel een spray kunnen gebruiken met bijvoorbeeld appel/citroen, dit maakt het voor dieren minder aantrekkelijk om de boom te bespringen.
Water van de kerstboom
Misschien nog wel gevaarlijker dan de naalden zelf: het water van de boom. Heb je een kerstboom die in een bak met water staat? Scherm dan het water af. In het water zitten namelijk stoffen die de boom uitscheidt en de uitgevallen naalden. Deze stoffen zijn giftig voor je kat.
Je kan het water afschermen met een mooie, hoge mand. Mocht het jouw huisdier nou toch lukken om er bij te komen? Scherm het water dan af met aluminiumfolie. Veel huisdieren (vooral katten) hebben een hekel aan deze folie.
Ook belangrijk: zet het drink/eetbakje van je huisdier niet in de buurt van de boom, zo kan er alsnog een naald invallen.
Andere giftige planten
Helaas, met bovenstaande tips voor de kerstboom zijn wij er nog niet. Er zijn namelijk tal van andere kerstplantjes die ook giftig zijn voor jouw huisdier. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een kerstster, maretak, hulst, taxus, kerstroos en de amaryllis.
Waarschijnlijk heeft jouw huisdier geen interesse in deze planten en wordt er alleen even aan gesnuffeld ter kennismaking. Mocht je huisdier nou de neiging hebben om een ‘lekker’ hapje te nemen van deze planten, grijp dan vooral in.
Als jouw kat een kleine hoeveelheid binnenkrijgt van bovenstaande planten, zijn veel voorkomende klachten braken, diarree en het niet willen eten. Normaal gaan de verschijnselen binnen een dag vanzelf over. Toch raden wij aan om in dit geval altijd even contact op te nemen met de dierenarts.
Extra gevaarlijke kerstplanten
Planten waarbij je extra goed moet opletten zijn de maretak en de kerstroos. Bij het eten van grotere hoeveelheden maretak kan jouw huisdier zelfs in shock raken. Ons advies is dan ook om deze plant buiten de deur te laten of deze ergens op te hangen waar ze er niet bij kunnen.
De kerstroos (niet te verwarren met de kerstster, die een stuk minder giftig is) kan een groot gevaar vormen voor jouw huisdier. Bij inname van een grote hoeveelheid kunnen ernstige klachten zoals hersenaandoeningen, verlamming en hartritmestoornissen optreden.
Wij hopen dat jij met deze tips de kerst veilig doorkomt samen met je huisdieren! Mocht je twijfels hebben over bepaalde kerstplanten, je mag ons altijd een berichtje sturen. Heb je twijfels of jouw huisdier iets verkeerds heeft gegeten? Bij twijfel raden wij altijd aan om contact op te nemen met de dierenarts!
Zou jij in de toekomst nog meer van die handige tips willen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en volg ons op Instagram en Facebook, zo mis je nooit de nieuwste blogs!